När man behöver rensa ventilerna

När man behöver rensa ventilerna

Innan man vet om man behöver rensa sina ventiler bör man ta reda på hur det står till med sina ventiler. Som fastighetsägare är man själv ansvarig för att bostadens ventiler (även om man har lokaler uthyrda till verksamheter som hyser människor) fungerar på ett fullgott sätt.

Man är tvungen att kontrollera dem antingen vart tredje år eller vart sjätte år. Man kan själv kontrollera om ventilerna fungerar eller ej. För det första måste man se att inte ventilerna är övertapetserade. De flesta ventiler har självdrag. Luften ska gå från sovrum och vardagsrum ut till kök och badrum. Där ska luften sedan gå ut.

Är ventilerna rätt monterade?

Kontrollera att ventilerna är öppna. Har de stängts, så bör man öppna dem. Är de installerade? Kontrollera med instruktionerna för ventilerna, om de är rätt monterade. Ta en titt inuti ventilerna – är de smutsiga? Gissningsvis är de ganska smutsiga. Då bör man göra dem rena. Antingen kan man dammsuga dem och sedan torka dem med en fuktad dras och lite rengöringsmedel.

Finns det tillräckligt ventiler?

Byt ut de ventiler som inte fungerar. Behövs det fler ventiler? Det kan hända att det inte finns tillräckligt många ventiler. Har man installerat nya fönster? Sådant kan påverka funktionen av ventilerna. De flesta ventiler beräknas fungera med underdrag och har man till exempel bytt fönster, så kan underdraget satts ur spel. Man kan behöva byta ut filter. Man kan behöva rensa köksfläkten också.

Vädra på rätt sätt

Öppna och vädra ur en kort stund varje dag. Vädra särskilt i kök och badrum. När man lagar mat, kan man öppna ett fönster i sovrummet. Då kan man ha köksdörren stängd så inte matoset går ut i resten av bostaden. Vill du läsa mer om hur ventilerna ska kontrolleras? Läs då mer på: ventkontroll.nu.