Frågor och svar om badrumsrenovering

Vad kostar en badrumsrenovering?

Man brukar räkna på mellan 1.500-5.000 kronor per kvadratmeter när det kommer till badrumsrenovering. Priset beror på vilken nivå på kvaliteten du väljer när det kommer till byggmaterial. Det finns ju exklusiva kakel och klinker som du kan använda. Väljer du ett material i standardnivå kan du räkna med cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Har du ett 20 kvadratmeter stort badrum blir det alltså 2.000 x 20 = 40.000 kronor och då har vi ännu inte räknat med arbetskostnaden. Även här beror priset på arbetskostnaden vilket företag du väljer som ska genomföra badrumsinredningen. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är priset för arbetskostnaden högre än på andra ställen i Sverige. Vi räknar med att priset blir mellan 1.500-2.500 kronor per kvadratmeter. Och detta är efter att hantverkaren har dragit av ROT-avdraget som är ett statligt bidrag för att vi ska kunna renovera våra hus billigare. Får du arbetskostnaden till 1.500 kronor för 20 kvadratmeter blir det 1.500 x 20 = 30.000. Tillsammans med materialkostnaderna blir det 40.000 + 30.000 = 70.000 kronor för en badrumsrenovering av ett badrum som är 20 kvadratmeter stort. Du har du helt nya material från golv till tak. Inte illa, eller hur?

Vad ska man titta på när man anlitar en hantverkare?

Bland det viktigaste när man anlitar en hantverkare är att det är någon som kan bygga våtutrymmen. Som bekant används mycket vatten i badrum. Då gäller det att en VVS-montör har lagt badrumsgolvet på så sätt att vattnet rinner ner i golvbrunnen och inte tvärtom. Det gäller att samma hantverkare har byggt väggarna i duschen och badkaret så att inte väggen blir våt och får förödande fuktskador. I så fall måste allting rivas upp och göras om. Och det vill man inte. Dessutom; vem ska betala för det? Hantverkaren? Därför bör du anlita någon som:

  1. Har rätt behörighet och har rätt utbildning och vet hur man gör.
  2. Välj någon som har egen försäkring och har sitt arbete försäkrat. Som i fallet med en hantverkare som inte vet hur man bygger våtutrymmen, då gäller det att det finns en försäkring som löses ut om någon gör bort sig och bygger fel.
  3. Välj en hantverkare som får göra ROT-avdrag. Det är viktigt att välja en pålitlig hantverkare som betalar in alla skatter som de ska. Bara då kan du dra av för arbetskostnaden i ROT-avdraget.
  4. Var hittar man en certifierad och kompetent renoveringsfirma till sin badrumsrenovering i Stockholm?
  5. Börja med att googla badrumsrenovering Stockholm om det är där du bor, vill säga. Annars skriver du in din ort i sökfältet.
  6. Be om offert och referenser. Du ska aldrig ta in någon som du känner dig osäker på till vilket pris de tänker renovera hemma hos dig. Har du en offert och avtal, då kan de plötsligt inte kräva någon annan summa än den som ni har kommit överens om.
  7. I avtalet ska det klart och tydligt stå hur länge det kan ta (det kan skilja en eller två dagar, men inte en eller två månader, eller år).