Varmvatten

Varmvattenberedare – Viktigt att tänka på innan köpet

Elkostnad, storlek, modell. En hel del val måste göras innan köp av en varmvattenberedare. Här går vi igenom vad som är viktigast att tänka på.

I dag är det en självklarhet att ha varmvatten i hemmet för dusch, bad och kök. Men en varmvattenberedare drar mycket energi och är därför en stor kostnad för hushållet. En ny varmvattenberedare är dock dyr i inköp, så det kanske inte alltid lönar sig att införskaffa en, även om den är mer energisnål än den man hade tidigare.

Först och främst: för att installera en varmvattenberedare bör man anlita en certifierad VVS-montör eller elektriker, det är inget för lekmannen.

Inte nödvändigt för alla

För de första är det inte alla hushåll som har behov av en varmvattenberedare, det finns en hel del uppvärmningssystem där det också ingår varmvatten i kranarna. I en villa som är uppvärmd med vedeldning kan en varmvattenberedare vara bekväm att ha inte minst på sommaren, när resten av huset inte behöver uppvärmning.

Varmvattenberedare
Äldre varmvattenberedare

En traditionell varmvattenberedare består av en elpatron eller värmeväxlare och en ackumulatortank. Patronen gör att vattnet är varmt hela tiden. Har man hårt vatten med hög kalkhalt kan det vara bra att ha en modell med sköldar runt om beredaren, som värms upp av elpatronen och i sin tur värmer upp vattnet. Detta hindrar kalkbeläggningen från att förstöra varmvattenberedaren.

Storleken på varmvattenberedare bör man också tänka över noga. En stor modell drar mycket energi, men varmvattnet räcker också långt. Se faktarutan nedan för vilka storlekar som behövs för olika behov.

Vilket material ska man välja till varmvattenberedaren insida? Vattnet avgör. Har vattnet lågt pH-värde är rostfritt eller emalj att föredra. Koppar är bäst för höga pH-värden.

Flera olika former

Utseendet på varmvattenberedaren avgör helt av vilka utrymmen som finns i ditt hus. Ska man ha den i badrummet eller köket så lär det fungera bäst med en hängande modell, men har man större utrymmen i källaren eller ett förråd så kan man skaffa sig en stående eller liggande modell. Tänk på att mäta utrymmen innan du investerar i en varmvattenberedare. Annars kan du få problem!

Akta dig för att spara energi genom att hålla lägre temperatur i varmvattenberedaren. Risken med lägre temperatur är att bakterier kan frodas i vattnet, vilket kan leda till sjukdomar som legionärssjukan. Om du håller minst 60 grader i varmvattenberedaren slipper du oroa dig för bakterier. Ett tips är att i stället satsa på en välisolerad och energisnål beredare istället, för att spara pengar på elen.

FAKTA

Storlekar på varmvattenberedare för olika behov

  • 60 liter – räcker för sommarhuset, du kan också ta korta duschar.
  • 200 liter – räcker för ett hushåll med fyra personer, och ett bad eller två kan det räcka till.
  • 300 liter – behövs om bubbelbad och andra mer avancerade bekvämligheter finns i huset.