Tips på hur man själv kan fixa avloppsstoppet

Luktar det avlopp? Tar det lång tid för vattnet att rinna ner i diskhon? Detta är tecken på början till stopp i avloppet. Det finns flera saker man kan göra för att åtgärda problemen.

Bubblande ljud i rören och att det luktar illa är tecken som ofta leder till stopp i avloppet och inte sällan även vattenläckor och fuktskador. Innan man ringer efter hjälp kan man själv försöka åtgärda problemen. Man kan exempelvis mixa bikarbonat och vinäger och sedan hälla blandningen i avloppet i handfatet och direkt fylla på med en liter hett vatten. Man kan även prova att hälla en deciliter diskmedel i avloppet och efter ca tio minuter spola med hett vatten. Också en enkel sugklocka kan vara till hjälp för att få bort mindre proppar. Dessa olika metoder kan ofta lösa upp fett och smuts som har fastnat i rören.

Hitta problemen med hjälp av en rörinspektion

Att regelbundet en gång i veckan när man kanske städar också passa på att hälla ner en liter hett vatten i både kök och badrum kan hjälp till och förhindra att man får problem med avloppet. Men annars går det nästan inte att undvika att smuts, fett, avlagringar och ibland även främmande föremål med tiden fastnar i avloppsrören.

Ibland kan man inte åtgärda stoppet i avloppet själv och då måste man ta till professionell hjälp. En firma specialiserad på stopp i avlopp i Stockholm kan göra en rörinspektion innan de utför en avloppsspolning. Detta för att ta reda på exakt var problemen i rören sitter och om rören eventuellt har tagit skada och kanske även är sönder. Vid en rörinspektion förs en liten kamera in i rören och med hjälp av en bildskärm kan man se var felen sitter. Ofta hinner man upptäcka svagheter i tid och man slipper kostsamma vattenläckor och fuktskador.

Anlita en professionell firma

Har man stora eller regelbundna problem med avloppet bör man anlita professionell hjälp för att komma tillrätta med detta. Det finns skickliga företag som utför vattenspolning och rörinspektion. En rörinspektion kan även vara användbar om man funderar på att köpa en fastighet och vill ta reda på i vilket skick rörstammarna är.

Man kan vända sig till ett par olika företag specialiserade på avloppsspolning och begära en offert. Sedan kan man jämföra priser innan man bestämmer sig för vem man vill anlita. Att även gå på rekommendationer från grannar kan vara bra.