Rörmokare i Täby ur ett genusperspektiv

Behövs det anlitas en rörmokare i Täby så fråga efter en kvinnlig rörmokare. Precis som i många andra yrken ökar även jämställdheten inom rörmokaryrket.

Jämställdhet är en alltid lika aktuell fråga i dagens Sverige. I många yrken så börjar pendeln svänga över inom flertalet traditionella manliga yrken. I en del yrken, till exempelvis prästyrket, börjar det till och med bli en liten majoritet för kvinnor. Detta är dock inte så inom byggbranschen. Sakta men säkert börjar dock även tjejerna få upp ögonen för dessa yrken. Inte sällan genom att de haft någon inom familjen som varit yrkesverksam där.

Ett yrke som historiskt sett varit förknippat med män är rörmokare. Det är många som har svårt att se att kvinnor ska ner och rensa rör och installera dessa. Dock börjar de ta plats också och de är ofta precis lika bra som männen. Visst finns det fördomar om att de bara skulle installera rosa rör och inte tåla den kanske i övrigt grabbiga kulturen.

Både kvinnliga och manliga rörmokare

Många tjejer inom rörmokaryrket har dock rejält skinn på näsan och ser till att man upprätthåller en jämlik balans. För att öka synligheten för kvinnor inom yrket kan man fråga efter en kvinnlig rörmokare nästa gång man behöver en rörmokare. Att de försöker främja jämställdheten på en rörfirma i Täby är en vinst i flera perspektiv. Att ha en firma som är jämställd brukar ge ett trevligare arbetsklimat.Dessutom börjar männen också få upp ögonen för hur grabbig miljön är. Det är långt ifrån alla manliga rörmokare som trivs i den miljön men som inte vågar säga till. Inom hela byggbranschen börjar det höras mer och mer om anställda som sätter ner foten när saker inte går rätt till. Det gör att kvinnor gärna stannar kvar inom byggbranschen både nu och i framtiden.